Online terapi her ne kadar pandemi dolayısıyla gündeme gelmiş gibi görünse de çeşitli avantajları nedeniyle yıllardan beri uygulanmakta olan bir terapi çeşididir. Başlıca avantajları; yurtdışından anadilde terapi alabilme, yol masrafları ve zamandan tasarruf, seyahat esnekliği, sokağa çıkmakta sıkıntı yaşayan ya da yerleşim yerlerine uzakta yaşayan bireyler için terapi imkânı sağlamasıdır. Birçok araştırma online terapinin yüz yüze terapiyle aynı verimliliğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır, zira terapi sürecinde asıl olan terapist ve danışan arasındaki terapötik ilişkidir.
Online terapi şu başlıklar altında ele alınabilir;
Danışanın Uygunluğu
- Danışanın klinik ve bilişsel durumu: Danışan etkili bir şekilde katılım sağlayabilir mi? (Bazı bireyler veya tanı grupları online terapi için uygun olmayabilir)
- Danışanın online terapi için yeterli teknolojik kaynakları var mı?
- Danışan söz konusu teknolojiyi kullanabilir mi?
- Danışanın terapi seansı için uygun fiziksel alanı var mı? (Yalnız kalabileceği sessiz bir ortam)
Teknoloji
- Danışanın video görüşmesi için yeterli bir internet bağlantısı var mı? (Minimum 5, tercihen 10 mbsn’lik stabil bir internet bağlantısı gereklidir)
- Danışan Skype yazılımını ya da alternatiflerini kullanabiliyor mu?
- Kullanılan ağ ve bilgisayar / tablet / telefon güvenli mi?
- Seans öncesinde teknik aksaklıklara karşı gerekli kontrolleri yaptınız mı?
Etik Konular
- Unutmayın: Online terapide de fiziksel bir terapi odasında geçerli etik ilkelerin hepsi geçerlidir.
- Terapi sürecine başlanmadan önce danışandan dijital ortamda imzalanan bir onam formu ve acil durumlarda ulaşılabilecek kişi bilgisi alınır.
Seans Ortamı
- Seansın yapılacağı ortam gizlilik sağlıyor mu?
(Bulunulan ev ya da ofiste bir başkası varsa odanın kapısı seans süresince kapalı tutulmalıdır, yine de gerekli gizliliğin sağlandığını düşünmüyorsanız beyaz ses cihazı kullanabilirsiniz) - Etrafta / arkaplanda dikkat dağıtıcı unsurlar var mı?
- Kameranız göz teması kurabilecek biçimde ayarlanmış mı?
(İdeal göz teması için bir bilgisayar kullanın, bilgisayarınız yoksa telefon veya tabletinizi sabit bir yere dayayabilirsiniz) - Görüntü ve ses kalitesi yeterli mi?
Eğer bu koşulları sağlayabiliyorsanız online terapi için hazırsınız demektir 😊
*Bu bölümde Türk Psikologlar Derneği web sitesinde yer alan Online Terapi Hakkında Uluslararası Bazı Yönlendirmeler içeriğinden yararlanılmıştır.